Af Jakob Kelstrup, Business Unit Manager, IT & Digital
IT og softwaremarkedet er præget af stor efterspørgsel efter specialister herhjemme, men det er ikke ensbetydende med, at det er let at finde det rette job – eller at virksomhederne nemt kan finde de rette IT-profiler. Læs med:
Virksomheder efterspørger praktisk erfaring og specialistkompetencer (f.eks. inden for cloud, AI, DevOps, cybersikkerhed), mens mange nyuddannede IT-kandidater kommer med teoretisk viden og brede profiler. Det skaber en skævvridning i rekruttering af IT-profiler, hvor efterspørgslen ikke matcher udbuddet.
→ Dilemma: Kandidater føler sig "klar", men arbejdsgivere oplever dem som "grønne".
Dagens IT-kandidater efterspørger fleksibilitet (remote, 4-dages uge, work-life balance), meningsfuldt arbejde og hurtig karriereudvikling samt lønforhøjelser. Mange virksomheder, især de traditionelle, er ikke gearet til at tilbyde dette.
→ Konsekvens: Kandidater skifter hurtigt job eller vælger freelancevejen. Virksomheder oplever høj gennemstrømning og kamp om talenter.
Markedet er mættet med nyuddannede og relativt uerfarne kandidater, men der er kritisk mangel på seniorprofiler og specialister indenfor IT, som kan tage ansvar for komplekse systemer, lede teams og drive forandringer. Virksomhederne har store udfordringer med at rekruttere indenfor IT, og vælger ofte at gå til IT headhuntere, som går direkte ud i markedet prikker til kandidater.
→ Resultat: Mange IT-kandidater kæmper om entry-level stillinger, mens erfarne konsulenter kan vælge og vrage.
Flere nyuddannede inden for IT har høje forventninger til startløn og hurtig progression – delvist inspireret af tech-miljøet i USA og historier om freelancelønninger. Rekruttering inden for IT bliver derfor også en forventningsafstemning, hvor virksomheder ofte kræver dokumenterede resultater, før lønnen hæves.
→ Konflikt: Dette skaber frustration og høj jobmobilitet blandt nye IT-medarbejdere.
Outsourcing og AI truer visse typer opgaver (f.eks. simple frontend-opgaver eller repetitive kodningsopgaver). Det betyder, at IT-kandidater i stigende grad må positionere sig med unikke kompetencer – f.eks. inden for arkitektur, forretningsforståelse og teknologiledelse – som ikke nemt kan automatiseres.
The big issue er altså ikke mangel på job – men et voksende mismatch mellem hvad kandidater vil, kan og forventer – og hvad virksomheder har brug for, kan tilbyde og er villige til at investere i.
Løsningen kræver bevægelse fra begge sider:
Kandidater må satse på livslang læring og pragmatisme – og virksomheder må skabe moderne, fleksible og inkluderende karriereveje. Og der ingen tvivl om at de fleste virksomheder med bruge searchvirksomheder til rekruttering af IT-specialister.
Hammer Andersen består af 5 forretningsenheder; Commercial, Digital, Executive, Finance & Admin og Industrial.
Hammer Andersen startede i 2006 og har placeret mere end 2500 mennesker på alle niveauer.
Vi rekrutterer primært i Danmark. Vi har også rekrutteret i Sverige, Norge, Finland, Holland, Tyskland, Frankrig, England, USA, Canada, Sydamerika og Australien.
Hammer Andersen har stærke kundereferencer og blev 2 år i træk udnævnt til Danmarks bedste rekrutteringsvirksomhed. (Supana kundemåling)
© Copyright . Hammer Andersen – Design by DAN®